Ribolov štuke na povlačenje na rijeci Savi

lip. - 20 2014 | By

DSCN1917Prelijepa rijeka u borbi za opstanak, obnovljena voda i očišćeno korito usljed velike količine padavina je svakako prijalo pojedinim vrstama riba. Mrijest štuke na rijeci Savi uspješan je već nekoliko godina zaredom te se u njenom koritu mogu uhvatiti primjerci svih dimezija od one kako kažu ko pinkalo do štuka teških i po nekoliko kilograma. Na radost  ribolovaca koji žive na obalama rijeke Save štuka u mjesecu junu radi kao nikada. Interesantno da radi u toku cijelog dana. Žalosno je što pojedini sportski ribolovci ne poštuju predviđene mjere te tako u čuvarci završavaju veoma mali primjerci. Koliko je pohlepna prilikom uzimanja da na udci završavaju komadi od 10 cm koje su uzele keder istih dimenzija. Jedna stvar koja me zabrinjava su svakako crvi koje sportski ribolovci pronalaze u skoro svakoj ulovljenoj štuki. Javnost se oglušila na niz upozorenja koja iznose udruženja sportskih ribolovaca. Bolest je uzela maha, a da li ima lijeka veliki je upitnik.

Sistem za ribolov

DSCN1920Dva popodneva zajedno sa svojim prijateljima  uživam u prelijepim trenutcima provedenim na obali rijeke Save. Boja vode niti je mutna niti je bistra nego onako prava za ribolov. Pljuskanje bucova i štuke u plićacima i bjesomučni bjeg kedera ispunjava moje srce jer je riba konačno pravo proradila. Ribolov štuke na povlačenje je po meni jako jednostavan i nije zahtjevan. Za ovu vrstu ribolova vam je potreban što lakši štap akcije od 20  – 60 gr,  dužine 3 metra, mašinica po vašem izboru,  najlon 0,25, olovo težine 10 gr i  predvez  fluor carbona dužine 35 cm  i udca  broj l gamakatsu dugi vrat  Kedera postavljam tako da udicu provučem kroz usta i škrge i zakačim je za leđa tako da vrh ostane u tijelu. To je jako dobro jer smanjujem kačenje naročito na mjestima gdje je riječno dno puno krša. Obzirom na takav način postavljanja kedera kontra mora biti jača. Kedere lovim na licu mjesta uz pomoć mrežice kederuše. Dva-tri bacanja su dovoljna da obezbedite dovoljno kedera za jedan popodnevni ribolov.

Način ribolova i ulov

DSCN1921DSCN1927Na vodu smo došli oko 17 časova, nebo je prekriveno izuzetno tamnim oblacima, ponekad zagrmi. Komarci su krenuli intezivno da udaraju po neskrivenim dijelovima tijela tako da smo pobijelili od autana.Taman kad sam se dobro izmazao autanom pojavi se jači vjetar tako da odnese te dosadne napasti negdje sa sobom  Kedera smo uhvatili dovoljno za nekoliko minuta i akcija je otpočela. Nizali su se udarci za udarcima, promašaji i spadanja. Do 19 časova kada nas je jaka kiša otjerala sa vode ulovili smo 10 štuka, isto toliko je spalo a sami bog zna koliko smo profulili. Za dva sata provedena na vodi imao sam toliko aktivnosti ko nekada za pet dana. Šta ribar može drugo poželjeti nego da potrefi takav lud dan. Otjera nas kiša sa vode a da ona ne dođe bog zna do koliko bi mi sati ostali u ribolovu. Da bog da da se ovo ponovi, a do tada bistro.

Share

Write you response