Ribolov u zimskom periodu

ruj. - 16 2014 | By

 

Šta pecati kada jezera i rijeke okuje led i kada temperatura vode padne i do 2 stepena, kada rijeke dobiju posebnu zimsku boju koja svojim izgledom ukazuje da je sve u koritu zamrlo. Taj bez životni izgled rijeke i niska temperatura iz sna budi jednog izuzetnog proždrljivca koji je svoj metabolizam prilagodio hladnim vodama sjevernih mora. Da istina je da rijeke nikada ne prestaju da žive uvijek neko remeti mir na dnu riječnog korita u potrazi za hranom. Ljepota, svi miruju, a rijekom zavlada jedna riba koja nesmetano pliva bez straha od predatora koji spavaju simski san zajedno sa bijelom ribom.

manić 2

Manić spava ljeti a zimi se hrani i mrijesti

Manić, slatkovodni predstavnik bakalara, sa rođacima u hladnim morima, veliko je pitanje kako je doputovao u dunavski sliv i tu se stalno nastanio. Budi se zimi, jer je njegov organizam tako prilagođen da metabolizam proradi tek na niskim temperaturama. Obzirom da je temperatura rijeka dunavskog sliva izuzetno velika to ne pogoduje maniću pa tako postigne maksimalnu težinu do 2 kg za period od 20 godina života. Izuuzetno dugovječna riba sa kratkim periodom aktivnog uzimanja hrane prouzrokuje veoma malu težinu koju dostigne dok njegovi rođaci koji su stanovnici hladnijih voda dostižu težinu i do 30-tak kilograma i dužinu preko metra. Postoje vjerovatnoće da manić povremeno uzima hranu i u toku ljetnih mjeseci jer je nekoliko primjeraka ulovljeno, pa samim tim opovrgavaju teoriju da se njegove aktivnosti završavaju sa porastom temperature. Stanište manića, dok je voda izrazito topla, je u najdubljim i najhladnijem dijelu riječnog korita u kamenitom dijelu gdje povremeno uzme hranu, ono što slučajno naiđe kraj njega. Sa hlađenjem vode njegove aktivnosti se pojačavaju, kao i apetit. Prve aktivnosti se manifestuju povremenim izlaskom iz zaklona i uzimanjem hrane u okruženju kao što su račići i manje ribice. Za takvu avantutu koristi isključivo noć. Kada temperatura vode padne ispod 10 stepeni, tokom decembra i januara aktivnosti manića se pojačavaju. Mrijesti se kada temperatura vode padne ispod 5 stepeni. Polno zrela ženka manića polaže do dva miliona jaja. Prema istraživanjima milion jaja na jedan kilogram težine. Ikra se veoma brzo širi riječnim koritom i treba joj mnogo vremena da padne na dno. Inkubacija je 40 dana nakon čega se izlegu larve. Malo neprijatelja obzirom da je temperatura vode oko 2 stepena. Mlađ se izuzetno brzo razvija tako da sa godinu dana starosti postignu dužinu od 15 cm.

manić 1
Kada i kako loviti manića:

Manić pripada grupi predatora tj riba grabljivica koja se lovi najčešće na kedera veličine do 5 cm, komadić ribice rep, filet ili glistu. Ponekad uzme crijeva, jetricu, kruh mada rjeđe.Lovi se na klasičan dubinski sistem tako što se na osnovni najlon 030 mm zaveže trokraka vrtilica, sa donje strane predvez sa olovom / težinu olova određujete sa jačinom vodene struje/, a za bočni dio predvez sa udicom / udica dužeg vrata veličine 1 ili 2/ koristeći nešto tanji najlon od osnovnog. Isto tako zavisno od konfiguracije vodenog dna može se koristiti i klasičan sistem za šaranski ribolov.

U okolini Opštine Gradiška manić se lovi u jednoj od pritoka Save rijeci Jablanici koji za vrijeme hladne zime uđe u njeno korito gdje je temperatura voda znatno niža i gdje su pojačane njegove aktivnost. Ulazi u dublje virove i tu se intezivno hrani. Najbolje vrijeme ribolova je noć, a kao mamci se koriste gliste i komadići ribice. Lovni komadi do 500 gr. Bistro.

Share

Write you response