Ribolov varalicom – spinnerbait

srp. - 28 2014 | By

Spinnerbait , varalica napravljena za ribolov na najtežim terenima, mjestima koja su puna zapreka u vodi, sa minimalnim rizikom zapinjanja.. Spinnerbait se sastoji od žičane konstrukcije, jigg udice na koju se navlači tijelo i metalnih rotirajućih pločica. Ova varalica je jedna od najomiljenijih među američkim ribolovcima gdje se pokazala kao veoma efikasna u lovu grgeča.

spinerbait

Spinnerbait  – izgled i način izrade

spinerbait 2Sastavni i osnovni dio spinnerbaita je žičana konstrukcija u obluku slova v, koja je po pravilu napraljena od čelićne žice koja treba da bude čvrsta i da ne mjenja oblik u toku ribolova. Čvrstoća i isti položaj žice garantuje pravilan rad varalice. Udica ima olovnu glavu /poput jig/ a pravi se u različitim gramažama ovisno od modela I upotrebe u ribolovu. Tijelo varalice navlači se na udicu, a napravljeno je od gumenih i silikonskih resica, perja, životinjske dlake i ostalih vještačkih materijala. Ijelo se može mjenjati I oblikovati, kombinovati sa većim brojem silikonskih varalica. Kombinacijom prilagođavamo varalicu vrsti vode na kojoj pecamo kao i vrsti ribe koju smo riješili loviti. Dodatak metalnih pločica ima zadatak kao i ostali klasični leptirovi, dok se kreću kroz vodu da rotiraju oko svoje ose stvarajući vibracije koje iritiraju predatore na napad. Spinnerbait može imati jedni ili dvije rotirajuće pločice koje se izrađuju u dva oblika kružni i izdužen /vrbov list/. Okrugle varalice stvaraju jaču vibraciju, dok izdužene se bolje kreću kroz vodu te se koriste za ribolov pri dnu sa bržim vođenjem. Zahvaljujući izduženom izgledu odlični su za vođenje kroz vodeno rastinje i mjesta gdje ima zapreka. Okrugle pločice, stvaraju veći otpor prilikom vođenja, pa samim tim same se pomjeraju prema površini vode, uspješno se upotrebljavaju gdje je bujna vegetacija vodenog bilja.

Način vođenja varalice

uspješna u ribolovu štuke

uspješna u ribolovu štuke

Izrada ove vrste varalice predvidila je ribolov na mjestima gdje večina drugih varalica nije uspješna. Svojim provokativnim izgledom vrlo lako zainteresuje grabljive koje odmaraju negdje u dubokoj hladovini, iza neke zapreke. Način na koji je napravljena omogućava ribolov u svim dijelovima vode Ako ribu tražimo na samom dnu, pustićemo varalicu da potone, sporim radom mašine zadržavamo je u tom sloju vode. Isto tako može se upotrijebiti za jigganje kada ribu tražimo oko zapreka u vodi. Varalicu je potrebno pustiti da potone nakon toga je dva tri puta podižemo sa dna i spuštamo. Većinom varalicu riba uzima prilikom propadanja. Kada želimo da lovimo u srednjem dijelu vode, varalicu pustimo da propada do određene dubine i onda bržim namotajima nastojimo da je vodimo na istom nivou.
Ovaj vodeni đavo, radi svog izgleda nije prihvaćen kod mnogih sportskih ribolovaca zato se veoma malo upotrebljava na našim vodama. Treba probati, jer izgled vara, možda je baš na kec u rukavu kod sportskog ribolovca. Bistro.

uzimanje štuke u srednjem dijelu vode

uzimanje štuke u srednjem dijelu vode

 

Share

Write you response