Rijeka Bioštica, raj za ljubitelje ribolova

velj. - 25 2018 | By

Prelijepa priroda, pejsaži, svakako pružaju lijep odmor i druženje koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Cilj ribolova je ostvariti neposredni kontakt sa prirodom, uživati u svakom trenutku,  poštovati njene zakone,a poštujući zakone omogućićemo generacijama koje dolaze da mogu uživati kao i mi. Dakle, hajde da ne budemo sebični, uživajmo zajedno sa drugima i čuvajmo prirodne ljepote koje nam je bog podario, pa tako i ovu predivnu planinsku rijeku.

Rijeka Bioštica, izvire ispod planine Devetak, kod sela Knežine, opština Sokolac. Vrelo Bioštice nastaje iz Velike pećine, koja još uvijek nije u potpunosti istražena, i zaštićena je zakonom kao specijalni geomofološki rezervat.To je jedna neistražena pećina sa tri ulaza i iz jednog od ulaza u pećinu ističe rijeka. Bogata je pećinskim nakitom i u njoj je jezero.

Duga je oko 30 kilometara.

Od Knežine nizvodno do naselja Margetići, u dužini od oko 5 km, Bioštica teče laganim tokom kroz livade, praveći na mahove blage okuke sa dubljim pasažima, u kojima se kriju ribe. Pedesetih godina prošlog vijeka neko je poribio ovaj dio rijeke sa par stotina primjeraka lipljena.

Idući nizvodno, dolazi se do ulaza u kanjonski dio Bioštice, dugačak više od 10 kilometara. To je jedan od najatraktivnijih i najljepših kanjona u Bosni. Kanjon je obrastao  borovima i smrekom, izuzetne visine. Pri srednjem vodostaju kanjon je prohodan cijelim tokom, a za većih vodostaja moraju se praviti zaskoci kroz šumu, što uključuje i pentranje po okomitim stijenama. To je zasigurno i najmanje posjećeni dio ove predivne rijeke.

Nizvodno od kanjona, Bioštica sa lijeve strane prima jake vode romanijske rijeke Kaljine. Ostale pritoke su Kruševica, Dobrača i Razmjena, tako da do grada Olova postaje dosta jaka rijeka.

Na 2-3 km od centra grada Olova nalazi se prelijepo izletište i kupalište Zeleni vir. Upravo na ovom lokalitetu rijeka Bioštica je usporena branom koja stvara lijep bazen i daje estetsko bogatstvo Zelenom viru.

Bioštica je, kao i njene pritoke, bogata ribom, najviše potočnom pastrvom i lipljenom.

Evo  izvještaja o održanom Stream Fishing CupuBioštica 2017. Sam ulov ribe pokazuje da je to rijeka koja živi i koja je bogata ribom.

U subotu 15. jula 2017. godine u mjestu Zunovi odrzan je 4. Stream Fishing Cup – Biostica 2017
U najvecoj konkurenciji do sada, 32 takmicara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, su u 4 dinamicne runde upecala 436 riba .


Konacan poredak je bio sledeci:
1. mjesto Boris Siljeg – Knin (Hr)
2. mjesto Zeljko Gosic – Aleksandrovac (Sr)
3. mjesto Mijo Boras – Zagreb (Hr)

Nagradu Master staze za najvise ulovljenih riba dobio je Boris Siljeg.

Divno vrijeme i rijeka, vrhunski ribolov i druzenje su obiljezili ovaj Kup.
Sponzori Stream Tackle, Tito Craft vobleri i Dankraft lures su vrijedno nagradili najuspjesnije.

Organizatori su ostavili jasnu poruku da će se isto takmičenje održati i u julu 2018. godine.

 

Share

Write you response