Šaranski ribolov – predvezi – čvor bez čvora

srp. - 15 2014 | By

DSCN1907Generalno govoreći, šaranski predvezi mogu se podijeliti u tri kategorije: meki predvezii napravljen od različitih vrsta  pletenice mekih vlakana, kruti predvezi koji su izrađeni od tradicionalnih monofilamentni fluorougljovodonika ili  leadcore. Treća grupa kombi  predvezi napravljen od materijala različite krutosti.

Najpopularniji i najčešće se koriste predvezii su on izrađeni od mekog pletenih vlakana. Takav univerzalni predvez možemo koristiti na svim vrstama vode bez obzira na konfiguraciju dna na koje če naš mamac padati.
Ovaj tippredveza  je toliko popularan zbog svoje jednostavnosti. Da bi napravili  predvez potrebna  nam je odgovarajuća udica komadić upredene strune  i zavezati predvez koristeći način čvor bez čvora.” Mislim da svi sportski ribolovci znaju vezati ovaj jednostavan čvor ali za one koji neznaju koristim ovu priliku da im prezentujem način izrade. Čvor je vrlo lako predvezati a njegova prednost je u tome što možete odmah na udicu postaviti odabrani mamac.

1. Potrebno je povući strunu kroz oko udice iznutra , na kaju strune napraviti mali čvor koje će se koristiti za blokiranje mamca,
čvor bez čvora broj 1

2.. Postavimo boilo na odgovarajuću dužinu , što bi trebalo obično zadržatiboilu neposredno pored udice  (ali ne uvijek, ponekad možemo produžiti nekoliko centimetara  kako bi prezentaciju mamaca bila što prirodnija ). Nakon toga omotavamo upredenicu oko udice negdje do nivoa vrha udice.

čvor bez čvora slika 2

3.Kada smo to završili omotamo upredenicu dva- tri puta prema oku udice i provučemo je kroz oko prema unutrašnjsti. Razlog ovakvog provlačenja je bolje kačenje udice za usta šarana ili neke druge ribe.


čvor bez čvora sl 3

Ovaj univerzalni predvez  obično koriste mnogi ribolovci brzo postaje manje efikasna u velikoj mjeri iskorištenosti vode. Mamac postavljeni na takav predvez je lako uzeti, i  brzo se udica zabija u usta ribe, međutim šaran se  može riješi udice veoma brzo. Upravo iz toga razloga postoji mogučnost da se mamac prezentuje na drugi način.

Da bi spriječili takve situacije možemo pripremiti predvez
koji se zove” Blow Back” koji se pokazao vrlo uspješan.. Kako bi napravili ovaj predvez koristi se udicai  sa dugim vratom, ravna ili blago savijena i prirodno s okom, mali metalni prsten, toplo skupljajuće cijevi, meko pleteni strunai stoper.

Izrada ovog predveza ne bi trebalo uzrokovati probleme, koristimo tradicionalna čvor bez čvoradodatno prekriven termo cijevi koja, kada profilirane pravilno, radi kao pozicioniranje, što čini zaokret udice u usta ribe, tako da njegov vrh je uvijek usmjerene na  donje usne ribe. Prsten na udici, slobodno kliže što omogučva bolju prevaru šarana.. A mali gumeni stoper drži mamac na prikladnoj udaljenosti od udice i osigurava koheziju za dva mamca različitih dimenzija.

čvor bez čvora sl 4

Predvez u ovoj konfiguraciji je vrlo efikasan u smislu povezivanja više mamaca i može se koristiti za postavljanje  mamaca različitih dimenzija i oblika . Ali  se najčešće koristi za ribolov s plutajućim mamcima.

čvor bez čvora sl 7
A može se koristiti na samom dnu
čvor bez čvora sl 5
Bistro

Share

Write you response