Sipa u ulozi ribarskog mamca i kulinarskog specijaliteta

svi. - 14 2014 | By

Sipa se smtara jednim od najefikasnijih mamaca za lov svih vrsta morskih predatora..Rijetko koja riba može odoljeti ovom morskom glavonošcu bez obzira da li joj se nalazi na meniju ili ne.Uzeće je praktično sve grabljive ribe i velika većbrancn – orada – ina drugih morskih riba. Može se koristiti živa prilikom panulanja ili isjeckana na komadiće.

Sipa – način života

sipaSipa /sepia officinalis / je stanovnik slane vode sa zdepastim i nabijenim tijelom koje je izuzetno nježno i neotporno.Po svojim karakteristikama dosta je slična lignji. Ona ima osam kratkih i dva dugačka kraka koji imaju pet prijanjalki. Između krakova nalaze se čvrste čeljusti nasličnije orlovom kljunu pomoću kojih kida komade mesa uhvaćenih riba Talasasta peraja na ivicama tijela služe joj za plivanje. Ima veoma krupnu glavu i oči. Živi na pjeskovitom i muljevitom dnu koje je bogato morskom travom. Kada osjeti prisustvo grabljivice ona ispušta crnu tekućinu koja pravi oblak a ujedno i siguran zaklon za bjekstvo..Vrlo vješto se ukopava u pjeskovito dno da se sakrije od neprijatelja i da iz zasjede vreba ribice, rakove i druge mekušce sa kojima se hrani. Lovi noću, pa je tada i najbolje pecati.

Sipa – mamac u ribolovu

Sipa je veoma dobar mamac a koristi se za lov brancina, orade, zubatca, arbuna, murine, ugora……Da bi je upotrebili kao mamac možemo je rezati na komade zavisno od vrste ribe koje pecamo. Za lov krupnijih riba može se koristiti kompletna  naročito pri lovu brancina i orade. Za ovu vrstu lova koriste se male sipe od 3-7 cm. Cjele sipe se koriste i za lov ugora i zubaca. Sipa kao mamac je veoma dobra jer je njeno tijelo žilavo, pa je manje ribe veoma teško skidaju sa udice, te se može koristiti  prilikom dubinskog ribolova gdje su poptrebni daleki izbačaji. Sipu koriste ribolovci za lov iz čamca kao i prilikom panulanja. Može se koristiti živa ili mrtva. Živa sipa se kederi poput ostalih vrsta riba koje se koriste za panulanje kačenjem sa dvije udice gdje se prva udica kači za zadnji dio tjela sipe a druga ispod glave tako da joj vrh ide nadole.

Sipa u kulinarstvu – crni rižoto

sipa rižotoSipa se može pripremati na sve načine isto kao i riba s tim što su manje sipe bolje za upotrebu jer imaju mekše meso. Najčešće se priprema pržena i pohovana sipa  kao i lignja. Jedno od najprepoznatljivijih jela koji se prave od sipe je crni rižoto. Crni rižoto možete pripremiti na ovakav način. Sipi je potrebno odstraniti utrobu, opere se i izreže na komadiće, crnilo se odvoji i otopi u šolji vode. U tavi se zagrije maslinovo ulje i proprži isjeckani crveni luk. Kada se luk dovoljno propržio ubace se komadići sipe i sve se prelije vodom. U to se doda malo crnila ali da jelo ne dobije previše crnu boju. Sipa se dinsta nekih pola sata uz dodavanje vode. Kada se sipa dovoljno izdinstala dodajemo isjeckani peršunov list, bijeli luk, bijelo vino soli i bibera po vlastitoj procjeni i malo mješavine začina. Nakon toga se dodaje riža i sve se prelije vodom. Kuvati dok riža ne omekša.
Prijatno i bistro.

Share

Write you response