Štuka po rođenju predator u službi čistaća voda

tra. - 25 2014 | By

1012564_10202598740908568_3555715803249709000_n Štuka  riba iz porodice Esocidae naseljava stajaće i slatke vode sjeverne hemisfere.Udomaćila se na Američkom kontinentu naročito u sjevernim djelovima, kao i u svim Evropskim rjekama i jezerima.

Mrijest štuke, prehrana mlađi, i ishrana

Kada bi krokodilu osjekli noge i dodali peraja šta mislite šta bi dobili. Po obiliku tjela i snažnim čeljustima koji su puni izuzetno oštrih zuba najsličnija je krokodilu. Po načinu ishrane ona kao i krokodil napada sve što je manje od nje  bilo živo ili mrtvo. Šta reči više o njoj i njenom načinu života nego da je mašina koja ubija ili klasični drumski razbojnik koji vreba iz zasjede. Veoma teško je opisati boju štuke jer se prilagođava uslovima u kojima živi pa tako po nekom pravilu leđa su tamna, stomak žučkast, a cijelom dužinom je nijansirana zelenkasto zlatnim mrljama i prugama. Štuka se mrijesti krajem februara ili početkom marta sve zavisno od temperature vode. Mužijaci polno sazrijevaju u drugoj a ženke u trećoj godini života. Ženka u pravilu polaže od 3000 – 20 000 jajašaca sve zavino od veličine. U ljubavnom zanosu učestvuju dva do tri mužijaka. Obično za mrijest koriste vodeno rastinje ili trsku. Nakon dvije nedelje izleže se larva koja  ostaje zalijepljena za rastinje dok traju rezerve hrane u žumančanoj kesi.. Nakon uspješnog preživljavanja mlađ se u početku hrani za oko nevidljivim jednočelijskim organizmima i planktonom. Kada naraste do 2cmm već lagano krene da se hrani sa mlađi DSCN2126drugih riba koje se mrijeste kasnije od štuke. Neko  je o svemu mislio pa  omogućava  na vrijeme ishranu. Šaran i većina bijele ribe se mrijesti početkom aprila kada štuka dostigne nakon mrijesta veličinu od 2 cmm . Nema šta obilje hrane. Ali ako mrijest  zakasni štuka  napada sve pa i svoje drugarice sa kojima je bila u leglu. Glad nebira. Ona se hrani u toku cijele godine, jedini prekid je u vrijeme mrijesta i period kada mijenja zube a to se dešava u ljetnom periodu.Rast štuke je uslovljem količinom hrane koja joj stoji na raspolaganju. Štuka u vodama kojim živi zavodi određeni red jer ne dozvoljava bolesnim i zakržljalim primjercima drugih riba da produže život, pa samim utiče na prirodnu reprodukciju. U svakom slučaju je lakše uloviti bolesnu ribu i ribu sa određenim deformitetima jer je svakako usporena u razvoju a lijeka nema. Štuku je najbolje loviti onim mamcima koji su najviše prisutni  u vodama na kojim ribarite što se može vrlo lako uočiti. Osnovno je pravilo mali keder – mala štuka, veliki keder – velika štuka. Prilikom ribolova štuke uopše nemojte razmišljati o veličini kedera, štuka napada ribu malte ne samo malo manju od sebe. U utrobi veće ulovljene štuke može se pronaći žaba, miš ,manji gnjurci što znači da je svaštojed i da napada sve što se kreće u vodi.

Jedan brzi recep za pripremu štuke

Meso štuke je bijele boje, izuzetno ukusno, nije masno te se preporučuje u zdravoj ishrani. Nema čorbe ni paprikaša bez štuke. Na kraju jedna preporuka prilikom pripreme štuke. Kada očistite ulovljenu štuku, posušite i isječete na filete ispecite je na vrelom ulju sa jedne pa sa druge strane. Kada je štuka pečena stavite je u posudu prekrijte sa sitno sjeckanim bijelim lukom, peršunovim listom i ružmarinom.Nakon toga sve prelijte sa vrelim uljem u kome je štuka pečena i poklopite da ostoji jedno dvadesetak minuta. Nakon toga poslužite uz kajmak i kuvani kromir sa povrćem. Prijatno i bistro.

Share

Write you response