Tvister način vođenja

srp. - 17 2014 | By

Silikon, imitacija kretanja vještačke ribice. Žene naprave silikone pa muškarci izludiše za njima, još naročito kad ih dobro podignu, i kada su dobro vidljivi. Isto tako i u ribolovu prednost silikona što vrh udice možete ostaviti u tijelu, pa je zapinjanje i kidanje svedeno na minimum, a silikon mrda, vibrira, poskakuje upravo tamo gdje druge varalice ne mogu ni priviriti. Kakva će biti vibracija to zavisi od težine olovne glave i dužine udice.

Uspravna montaža tvistera

17072014309Uspravno namontiran tvister na udici kraćeg vrata pri istoj brzini povlačenja proizvodi sitniju vibraciju, a na udici dužeg vrata zbog udaljenosti od olovnog opterećenja širu i sporiju vibraciju.Ovako namontiran tvister ima dobre karakteristike prije svega kod zabacivanja. Stabilno, daleko i precizno leti na određenu lokaciju, udarac o površinu i buka koju pravi prilikom pada sličan je sa klasičnim sistemom. Prilikom tonjenja zbog uspravnog položaja javljaju se izuzetni efekti lelujanja Jako je bitno da svojim štapom dozirate stepen vibracije i da je tako namontiran idealan za pretraživanje kamenitih preliva i zapreka u vodi. Dakle zavisno od vaše spretnosti pogodan je za ribolov na samom dnu i površinskom dijelu vode. Ovako namontoiran tvister se ne deformiše i ne spada sa udice čak i prilikom izuzetno snažnih zamahivanja. Na mirnim vodama koristite okruglu jig glavu ali u riječnom koritu bolji je ako je u obliku metka, a u maticama u obluku riblje glave. Što se tiče okomitog jigovanja, vibracija koja se stvara kada uspravno namontiran tvister povućete okomito u vis sigurno će aktivirati mnoge uspavane predatore. Naglo spuštanje na dno, svakako imitira ranjenu ribicu, jer tvister i u dodiru sa dnom proizvodi vibracije lelujajući repom..

Ribolov smuđa

Uspravno namontiran tvister je odlična montaža za lov smuđa u svim dijelovima vode. Ako ga smuđ nije zgrabio pri povlačenju na samom startu, sačekajte trenutak kada u povlačenju usporavate ili pravite pauzu.U svakom slučaju možete koristiti za nijansu težu glavu od potrebne. Teža glava doprinosi efikasnijim promjenama u ritmu i brzini povlačenja kako u dubini tako i u srednjem sloju vode. Svi smuđevi ulovljeni uspravno namontiranim tvisterom u riječnom toku su idealno zakačeni za gornji dio usta. Nema sumnje da ga ova metoda uspravno namontiranog tvistera dobro razdražuje, zato ga uvijek žestoko napadajui gutaju bez opreza. Vrijedi pokušati, puno ne gubite jer je ovo jedan od najeftinijih načina ribolova – varaličarenja. Bistro.

Share

Write you response