Uklija-sabljak takmičarska riba

lis. - 09 2014 | By

uklija

Lov ribe udicom na plovak svakako je jedna od najzastupljenijihmetoda ribolova koja se primjenjuje na našim rijekama i jezerima.Od pionira do seniora u takmičarskom dijelu ribolova , plasman zavisi od težine ulovljene ribe pa samim tim tehnika i taktika lova se primjenjuje prema onoj ribi koja je najviše zastupljena na određenim vodama.

najbolji mamac za smuđa

najbolji mamac za smuđa

Keder – uklija

Keder, široko rasrostranjena ribica zaslužna je svakako za visoke plasmane i medalje za značajnih takmičenja. Njeno ime je alburnus alburnus – uklija. To je službeno ime, a česti lokalni nazivi su bjelica, bjelka, sabljak, klija a najpoznatija je po nazivu „keder“. Riba jata navikla na život u toplijim stajaćim i tekućim vodama. Iako mala hrani se isključivo živim mamcima kao što su planktonski račići, ličinke, kukuljice i odraslim kukcima. Topliji dio godine provede na samoj površini dok se za vrijeme hladnijeg perioda spušta u srednje i dublje slojeve vode. Standardna dužina je između 12-15 cm mada može da naraste i do 20 cm. Prestavlja značajnu stavku u prehrani mnogih grabljivica i ima važnu ulogu u prirodnom prehrambenom lancu.

Mnogo takmičara se odlučuje za lov kedera, zašto?

uklija 2Radi se vrlo dobroj taktici koju primjenjuju sportski ribolovci za pojedinačni i ekipni plasman. Keder vrlo brzo dolazi na hranu, halapljivo uzima mamac a samim tim brzo završi na udici. Nakon što se dobrom prihranom veoma lako privuće jato dobrim i laganim priborom se može loviti više komada u minuti. Šta poželjeti bolje kada jedan kilogram iznosi 25-35 komada kedera zavisno od njihove pojedinačne težine. Ulov od jednog kilograma ribe svakako prestavlja dobar rezultat koji po pravilu osigurava siguran plasman, a da ne spominjem da se za jedno takmičenje može uloviti i do 10 kilograma ove vrste ribe. Što je sigurno sigurno, bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Ovisno o terenu i vodi za lov kedera mogu se primjeniti sve tehnike ribolova štek, direkt, bologneze ili match. Po pravilu najlakše se lovi kratkim do srednje dugim direkt štapovima što je u današnje vrijeme sve rijeđe, jer su u velikoj prednosti štekovi i match štapovi koji su i jedini put do ulova i dobrog plasmana. Nije potrebno govoriti da se koriste udice veličine od 20-26 i najloni od 0,05-0,08 mm.

Prihrana:

105_107Da bi postigao dobar rezultat hranjenje je temelj i jedan od najbitnijih preduslova. Kako privući ribu i zadržati je na mjestu gdje lovimo. Umjeće je hraniti toliko koliko je potrebno da ribu zadržimo na mjestu, da se pri tom ne prejede, ili prateći hranu ode na drugu poziciju. Treba da budemo dovoljno lukavi da ribu zadržimo za sebe i da je ne prepuštamo takmičarima koji se nalaze oko nas na stazi. Koju tehniku hranjenja primjeniti sve zavisi od dubine na kojoj pecamo, brzine protoka vode, veličine i brojnosti kedera. Za površinski ribolov upotrebljavaju se lagane smjese koje u vodi prave oblak. Za lovne dubine preko jednog metra koriste se smjese sa nešto grubljim komponentama iz razloga što brže tonu. Osnovno je pravili da se više hrane koristi na tekućoj nego na stajaćoj vodi. Osim osnovne hrane radi postizanja boljih rezultata koriste se i određeni dodatci : crvi- ličinke različitih vrsta muha; kasteri- kukuljice muha koje se nakog nekog vremena razvijaju iz crva; fuj- ličinka trzalca. Sve navedene životinjice upotrebljavaju se kao mamac ili komponente hrane u takmičarskom ribolovu i mnogih drugih riba, ali je sigurno da znatno pospješuju primamu i broj ulovljenih komada . Bistro.

Share

Write you response