Ulovljen kapitalni šaran na jezeru Laminci kod Gradiške

lis. - 17 2014 | By

17102014355

Od 17.10. do 19.10. na jezeru Laminci kod Gradiške održava se I međunarodni kup u lovu šarana pod nazivom “Laminci 2014”. Na takmičenju učestvuje 10 ekipa iz BiH i Hrvatske i jedna mješovita ekipa iz Danske i Austrije. U 11,oo časova izvršeno je izvlačenje već numerisanih pozicija. Jedna velika zanimljivost je to da je predstavnik “Barande” u dva navrata izvukao broje jedan, prvo prilikom odabira redoslijeda, a drugi put prilikom izbora pozicije. Prijavljene su sledeće ekipe:

1. “Baranda” iz Nove Topole
2. “Zovko osiguranje” iz Gradiške
3. “BIG” iz Banja Luke
4. “FK Dubrave” iz Dubrave,
5.”Mrak” iz Đakova,
6. “Nema predaje” iz Samobora,
7. “Pekara Sarajlić” iz Gradiške,
8. “Preminger” Austrija, Danska,
9. “Šumarko” iz Banovića,
10. “XXL” iz Laktaša.

Nakon zauzimanja pozicija i raspakivanja silne opreme krenuo je blagi rat oko plasiranja prihrane na odgovarajuće pozicije. Svako nastupa sa već odabranom i više puta oprobanom hranom na ovakvim ili sličnim takmičenjima. Pojedinci imaju svog favorita prilikom izbora boila koji su u večini slučajeva proizvedeni u kućnoj radinosti čije je recept strogo čuvana tajna. Recept sa oznakom “strogo povjerljivo”  se prenosi samo sa koljena na koljeno.  Takmičarski naboj je prisutan u svakodnevnom ribolovu, a da ne govorimo prilikom ovakvih zvaničnih događaja gdje učestvuje više ekipa sa područja bivše Juge. Nema ribolovca koji voli da drugi ulovi, i ako neko kaže da mu je drago da drugi ulovi “laže sigurno”. Teško je gledati drugog dok vadi ribu, boli duša a pomoći nema. Ipak takmičenje je prije svega jedno predivno druženje ljubitelja prirode na mjestu gdje su se okupili radi istog cilja uhvatiti ribu. Neko više a neko manje, sve zavisno od pozicije, odabira mamca, kvaliteta prihrane i pribora. Lijepo je vidjeti takmičara da upotrebom kobre baca boile na veliku udaljenost i da ih grupiše na metar – dva, to je zaista umjetnost i iskustvo. Nije sve u sreći ima tu i znanja.

No otišao sam daleko od takmičenja gdje se več nešto počelo događati u samim početcima tako da je ekipa “Zovko osiguranja” do 18 časova uhvatila dva šarana, prvi u 16,10 časova težine 8,300 gr. a drugi u 17,10 časova težine 17,300 grama. Predivan, kapitalni šaran je pravio probleme ekipi jer je nakon uzimanja našao zaklon u travnatom dijelu jezera gdje je odmarao jedno izvjesno vrijeme, ali strpljivost, upornost i iskustvo sportskog  ribolovca Lajić Darka je  pobjedilo ovom prilikom i šaran se našao u meredovu. Ovaj šaran, svakako potvrđuje moju teoriju koju sam ranije objavio u “Ribarskoj priči” da ovo jezero krije kapitalne primjerke šaranskih vrsta riba. Najvjerovatnije će ovo takmičenje da pokaže kakve sv sve nemani kriju u ovom prelijepom jezeru koje  za sada još nije steklo popularnost  u šaranskom ribolovu a sa razlogom to zaslužuje.

1710201435317102014354

 Ekipa pekare Sarajlić je riješila ipak da sebe prvo obilno  nahrani, a onda da odlučno krenu u otvoreni okršaj sa jezerskim kolosima.  Majce sa natpisom “volim da pecam a tjeraju me da radim” sigorno su njihova vodilja u daljem toku takmičenja, a zabilježen je fotografijom jedan od članova ekipe kako razmišlja o taktikama koje će preduzimati u toku daljeg takmičenja. O daljem toku takmičenja  i rezultatima bićete obavješteni. Do tada bistro svim kolegama koji vole ribolov i prirodu.

17102014357

 

 

Share

Write you response