Upotreba aditiva u pripremi prihrane

kol. - 07 2014 | By

Danas je ekspanzija proizvodnje praškastih hrana za primamu, kao i dodataka koji služe da pojačaju tj. poboljšaju karakteristike osnovne hrane u cilju boljeg djelovanja. Na tržištu se može pronaći mnogo različitih dodataka za hranu, različitih proizvođaća, u obliku brašnastih, tekućih i gustih sirupa. Da bi pravilno upotrijebili određeni aditiv moramo znati njegove osnovne karakteristike, za šta je tačno namjenjen, da li potiče ribu na hranjenje, da li povečava njenu ljepljivost ili samo intenzivira njenu aromu.

Praškasti aditivi

07082014316Većina proizvođaća u praškastu hranu ne dodaje mnogo aromatizarih stvari, samo toliko da bi se razlikovale jedna od drugih, dakle ostavljeno je ribolovcu da sastavi željeni miks.Kako bi hranu dodatno začinili koristimo praškaste aditive, koji se u prodaji mogu pronaći u svim aromama poput jagode, vanilije, skopexa, anisa, tuti frutija, smrdljivaca sa oznakom fish. Kada govorimo o ulozi aditiva u prihrani, njihov glavni zadatak je da pojačaju aromu hrane i da na taj način privuku ribu na željenu lokaciju tj. hranjeno mjesto. Dodatak aditiva u gotovu smješu za prihranu ima prednost što svojim dejstvom privuče ribu na hranjeno mjesto, stim što jednako privlači velike i male ribe. Ciljani ribolov šarana koristeći ovakvu vrstu prihrane je svakako otežan ako jezero ili rijeka na kojem pecate obiluje sitnim ribama jer ih ovaka smjesa trenutno privlači na hranjeno mjesto. Prilikom dodavanja aditiva morate uvijek voditi računa da nemješate arome recimo hrana napravljena na bazi ribljeg brašna a vi dodajete voćni aditiv na bazi jagode. Prilikom pravljenja smješe prdržavajte se upustva proizvođaća o količini aditiva koji se upotrebljava na kilogram praškaste prihrane. Aditiv se u praksi mješa sa praškastom hranom,dok se na ukupnu količinu se dodaje voda. Aditiv se može dodati i u većoj količini nego što je predvidio proizvođać ako se lovi u hladnijoj vodi, i ako se lovi na na rijekama sa brzim protokom.

Tečni aditivi

07082014317Osim praškastih aditiva u praksi su više u upoterebi tečni aditivi napravljeni u većini slučajeva na vočnoj bazi stim še upotrebljavaju i oni sa mirisom školjke, ribe..Kakva je uloga tečnog aditiva? Osnovna karakteristika tečnih aditiva je da se u kontaktu sa vodom oslobađa adekvatan miris koji se neodoljivo širi i na taj način privlači ribu na hranjeno mjesto. Sportski ribolovci upotrebljavaju različite aditive sve zavisno od rijeke i jezera na kojem pecaju. Recimo, a i logično je da će ribolovac koji lovi šarana na jezeru čije je dno muljevito i bogato školjkama koristiti aromu školjke u prihrani. Tečna aroma se koristi na taj način što se miješa sa vodom koja se dodaje u gotovu prihranu. Morate uvijek računati koja vam je količina vode potrebna za određenu smjesu i na osnovu toga dotirati tečnu aromu. Svaki proizovođać je odredio koja količina arome ide po kilogramu hrane, što je izraženo u decilitima.Isto tako ako aditiv koji ste nabavili nije dovoljno sladak možete ga pomiješati sa rastvorom štaub šećera. Riba voli slatkast okus pa dodavanjem šećera samo možete pojačati dejstvo arome. Svako voli sladak zaloga pa i riba uz napomenu da ni u čemu ne treba pretjerivati da se ne bi stvorio kontra efekat. Bistro.

Share

Write you response