Vještačku akumulaciju Bočac poribila vidra

lip. - 30 2014 | By

Živ čovjek svašta čuje ali da vidra poribi jezero malo je neprihvatljivo. Kako kruži priča u narodu nema večih lažova od ribara i lovaca. Hiljade viceva je napisano na tu temu, i kad ti neko smjesti epitet da si lažov to ni jedna voda ne može oprat. Kažu ribaru zavežu ruke da ne može pokazivati veličinu ribe, a on zavezanim rukama uz pomoć palca i kažrprsta napravi krug i kaže “ovoliko joj oko bilo”. Tačno je da sportski ribolovci bacaju bombe o težini ulovljenih riba i da je to vječita tema i rasprava ali ne lažu baš svi poneki govori istinu. Koliko puta kad dođem kući bez ribe ženi kažem spao mi je ogromni komad ili riba mi je sve pokidala. Tolike pare daješ na pribor i opremu, kaže ona meni, a uvijek ti spadaju i otkidaju. Čini mi se da polako gubi povjerenje u mene. No otišao sam daleko od teme da se ja vratim poribljavanju jezera uz pomoć vidre.

Jezero Bočac, pogled iz ljetne bašte

Jezero Bočac, pogled iz ljetne bašte

Kako se poribi jezero uz pomoć vidre

Dok smo čekali čamac radi odlaska u ribarenje – lov smuđa na plovak u bašti motela Mandiko upoznašmo jednog od najstarijih sportskih ribolovaca čika Jeftu starog 86 godine. Iskusan ribolovac, vrsni poznavalac rijeka i jezera  svoje dugogodišnje iskustvo  nesebično je podijelio sa nama. Pričao nam je o jezeru Bočac nekad i sad, o načinima ribolova i vrstama ribe koje naseljavaju ovu prelijepu destinaciju. Ima čika Jefto i nekoliko čamaca na Bočcu ali svake godine sve je teže održavati iste s obzirom na godine. Ipak to on čini uz pomoć svojih prijatelja sportskih ribolovaca. Dobar neki čovjek, komunikativan, dobrodržeći pa nam je bilo jako teško pogoditi godine starosti. Reče nama Jefto da je ovo jezero nakon formiranja naeljavala u večini slučajeva bijela riba klen, plotica, škobalj, mrena, poneka pastrmka i mladica. Šarana nije bilo ni u priči sve do početka uzgoja konzumne ribe u kavezima. Vlasnik ribogojilišta je u više navrata poribio jezero sa mlađi šarana što je vjerovatno radio u saradnji sportsko-ribolovnim društvom. Po Jeftinoj priči kavezi su u početku bili zaštičeni pletenim mrežama u kojima se uzgajao konzumni šaran i kalifornijska pastrmka. Gdje je puno ribe tu je i vidra koja je našla lak način dolaska do slasnog zalogaja bez ulaganja bilo kakvog napora. Krvožedna i uvijek gladna pravila je velike probleme vlasnicima ribogojilišta. Kada joj je zabranjen ulaz na vrata ona je krenula praviti otvore na mrežama  kroz koje se ribe izlazile i nestajale u dubini jezera. Kada je to vlasnik skontao bilo je kasno velike količine šarana i pastrmke se našlo u jezeru Bočac. Eto šta uradi vidra na radost sportskih ribolovaca i na žalost vlasnika ribogojilišta koje je pretrpio veliku štetu. Danas nakon toliko godina u jezeru Bočac se love rekordni primjerci šarana teški preko 30 kilograma, i koliko mi je poznato završavaju na privatnim jezerima gdje dostižu cijenu nekoliko stotina maraka. Priča u početku nevjerovatna ali čini mi se istinita.

Lov kedera na Crnoj rijeci

Ispričasmo se čika Jeftom ali za uspješan ribolov smuđa morali smo obezbjediti dovoljan broj kedera pa smo se uputili u Crnu rijeku. Pelijepe pritoka Vrbasa tj. jezera čista i hladna ko žilet uvijek nam omogući dovoljan broj kedera. Vrlo je teško sići do korita jer je izuzetno nepristupačan ali za uporne nema prepreka tako i za nas pa smo za pola sata uhvatili dovoljan broj kedera za potrebe noćnog ribolova smuđa na živi keder.

zabacivanje mrežice

zabacivanje mrežice

priprema mrežice za zabacivanje

priprema mrežice za zabacivanje

položaj mrežice u riječnom koritu

položaj mrežice u riječnom koritu

Dok smo pili kafu u bašti motela Mandiko malo nas je uznemiravao nestašni leptirić.

DSCN1997Noć je dobro započela, bilo je izuizetno mirna, voda je nakon postignutog maksimalnog nivoa počela da opada što je obečavalo dobre rezultate, međutim kada smo očekivali prvi cug krenuo je da duva jak bočni vjetar koji nas je natjerao na povlačenje. Morali smo da prekinemo ribolov ali oštrimo koplja za sledeći put.

evo kako nam je bilo prije vjetra

evo kako nam je bilo prije vjetra

 

u očekivanju udaca

u očekivanju udaca

odabrano mjest i zabačeni štapovi

odabrano mjest i zabačeni štapovi

 

Nikada ne treba gubiti nadu jer ona uvijek postoji, ribolov je takav zato štapove u ruke i ponovo u nove pobjede. Bistro.

Share

Write you response